26 Kas 2014

Ne kitap okusak - Değnek adam

Değnek adam, Julia Donaldson’ın en az beğendiğim hikayelerinden biri olmasına rağmen halen tavsiye edeceğim çocuk kitapları listesinde tepelerde bulunuyor. Gerek hikayesi, gerek çizimleri, gerekse Türkçe çevirisi ile piyasadaki birçok çocuk kitabının önüne geçiyor. 

Hikayede değnek adam ormanda gezmeye çıkıyor ve sonrasında birçok insan ve hayvan kendisini farklı amaçlarla kullanarak, yılbaşı gecesinde evine dönmesine engel oluyor. Biri Değnek Adamı sopa sanıyor, ötekisi bayrak direği, diğeri bahar dalı, vs. Sonunda tam bir şömiye odun olarak yerleştiriliyor ki, Noel baba bacadan girip kendisini kurtarıyor ve ailesine ulaştırıyor.   

Çocukların hayal gücünü geliştirmek için oynatılan ¨bu daireyi kullanarak 3 farklı cisim elde edin¨oyununun masal olmuş hali olması sebebi ile oldukça yaratıcı.  Hikaye boyunca Değnek Adama birçok farklı görev biçiliyor. 

Resimler de yine Axel Scheffler tarafından çizilmiş. Çocuk kitaplarında gözlemlediğim genelde çizim yapan sanatçıların, hikayecinin gerisinde kaldığı yönünde. Fakat ikilinin kitaplarında Axel Scheffler’ın başarısını göz ardı etmek mümkün değil. Çizdiği hemen her karede arka planda birçok minik ve esprili detay, diğer kitaplardan tanıdık karakterler, veya tamamen şaşırtıcı, süpriz anlar yakalamak mümkün.  Değnek adam çizimlerinde de hikayenin çeşitli karelerinde Pırtık Tekir sık sık sahnede. Donaldson’ın en sevilen karakterlerinden biri olan Pırtık Tekir’in hikayenin stresli anlarında bulunması eminim küçük veya dikkatli çocuklar için rahatlatıcı bir etmen oluyordur.

Kitabın önerilen net bir yaş aralığı yok. 7 yaşına kadar siz okuyabilirsiniz diyor. Ben oğluma 4+ yaştan itibaren okudum. 

Bu kitabı okuduktan sonra çocuğunuzla oynayabileceğiniz bazı oyunları aşağıda listeledim. Her kitap okumasından sonra bu tip oyunlar ile okuma deneyimini daha keyifli hale getirebilir ve dahası hem çocuğunuzla birlikte çok daha fazla eğlebilirsiniz, hem de gelişimine kat be kat katkıda bulunmuş olursunuz. İnternette yabancı ve ünlü çocuk edebiyatı eserlerinin hemen hepsiyle ilgili birçok oyun ve aktivite bulunuyor. 

AKTİVİTE LİSTESİ 
  • Değnek’lerin kaç farklı şekilde kullanılabildiğinin bir listesini yapalım. 
  • Değneklerle oynanabilecek bir oyun keşfedelim
  • Hikayeyi Değnek adam günlüğüne yazıyor olsaydı neler yazardı? Değnek adamın bakış açısından hikaye nasıl olurdu?
  • Değnek adamın eve gönderip maceralarını anlatacağı kartpostallar dizayn edin
  • Resimlerde kaç farklı hayvan sayabilirsin?
  • Bahçeden değnek toplayıp, boylarını ölçebilirsiniz. 
  • Kuğular değnek kullanarak yuva yapıyorlardı. Başka hangi hayvanlar yuvalarını kendileri inşa ederler?
  • Değnek adam suyun üzerinde yüzüyor ve dibe batmıyor. Hangi cisimler suya batmaz? Evde deneyerek birlikte bir liste hazırlayabilirsiniz. 



Keyifli oyunlar ve okumalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder