7 Eki 2014

İrikıyım Timsah - Roald Dahl

Ne haddime! Roald Dahl'ın herhangi bir kitabına yorum yazamayacak kadar hayranım kendisine. En iyisi mi oğlumun bu kitabın nerelerini çok beğendiğini paylaşayım.

İlk olarak Türkçe çevirisi şahane. Hem birçok yeni kelime var, hem de İngilizcesinden bile daha komik. Bulduğumuzda çok eğlendiğimiz bazı yeni kelimeler şöyle;

"İrikıyım, tombalak, zehir zıkkım,  şişkopatates, açlıktan içim eziliyor, karnım zil çalıyor, çipil, sütübozuk, ekşisurat, matrak, paytak paytak, hart hurt, hapır, hupur, çatır çutur, hatır hutur, katır kutur, fırıl fırıl, fırıldak, cızır cızır, cızbız."

Kitabın konusu ise açgözlü, irikıyım bir timsahla ilgili. Timsah şehre gelip çocukları midesine indirmeye niyetliyken, ormandaki diğer hayvanlar da her hain denemesinde timsahın planını bozuveriyor. Çocukları yemek isteyen timsah teması vahşi görünmesine rağmen, anlatımı o kadar komik ki, hikayenin korkutuculuğunu önemli ölçüde azaltıyor. Hafif bir tedirginlik hali, hem çocuğun dikkatinin dağılmamasını sağlıyor, hem de sonunda timsahın başına gelenlere üzülmememize ve hatta süprizli sonuna kahkahalarla gülmemize yarıyor.

Roald Dahl web sitesinde kitabı okuduktan sonra oynanabilecek bazı oyunlar da öneriyor.

Alternatif son: Çocuğunuz ile sırayla alternatif sonların canlandırmasını yapabilirsiniz. Canlandırma öncesi çocuğunuzla konuşabileceğiniz bazı konu önerileri de sitede şöyle verilmiş;
- Kitabın sonunu beğendin mi?
- Nesini beğendin?
- Sence Roald Dahl neden hikayeyi böyle sonlandırmıştır?
- Sen olsan nasıl sonlandırırdın?

Biz ailecek 15'e yakın alternatif son yaratıp oyladık. Oynarken de oldukça eğlendik.
1. "Dev irikıyım timsahı yakalayıp Karadeliğe fırlattı. Timsah deli oldu." Birinciliği aldı.
2. "Bay sinir sesin söylediği sevilmeyen şarkıları zorla dinletme" ikinci oldu
3. "Yakalayıp çöp yedirme"

Uyarı posteri: Çocukları timsahlara yanaşmamaları konusunda uyaran bir poster yapabilirsiniz. Yaparken özellikle kullanılacak kelime seçimlerinde yaratıcılığınızı kullanıp, abartılı olabilirsiniz.
Timsahın gezi yollarının da noktalarla gösterildiği bir poster yaptık 
Bundan sonra okuduğumuz kitaplarla ilgili aktiviteler bulmaya gayret edeceğim. Gerçekten kitap okumanın zevki tavan yaptı.

Youtube'da 23 dakikalık bir çizgi filmini buldum. Okutmadan önce kendiniz görmek isterseniz buyrun izleyin. Gerçi aynı sürede okunuyor da. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder