30 Kas 2014

Ne kitap okusak - Aslan Kral Kork

Aslan kral ¨Yaz!¨ diye kükredi ¨yeni kralımız eski krala benzemez, ondan korkulur... Çünkü 40 gözü, 40 kulağı, 40 pençesi vardır. Nerede ne yapsanız ondan kaçmaz, ona göre¨.

Soyadını tahta geçtiği gün KORK olarak değiştiren aslan kral kendini o kadar övüyor, yüceltiyor ve abartıyor ki sonunda orman halkının karşısına çıktığında kimse onun gerçek kral olabileceğine inanmıyor. 
Bir plan yapıp bu sahte kralı alt etmeye karar veriyorlar, ¨hiç kimse kendini küçük görmesin arkadaşlar. Hepimizin mutlaka çok iyi yaptığı bir şey, bir hüneri vardır. Bu hünerlerimizi birleştirirsek unutamayacağı bir ders verebiliriz ona.¨
Ormanın en küçük hayvanları olan sivrisinek, arı ve kırmızı karıncalar güçlerini birleştirip kibirli kralı kaçırıyorlar.  
Kaçırma esnasında benim tam anlayamadığım bir şekilde kralın sahte kral değil, ayaküstü 40 yalan atan bir aslan olduğunu fark ediyorlar. 

Yazar Süleyman Bulut’a katılmadığım iki nokta oldu; ilki kral yalan söylememişti. Deyim kullanıyordu sadece. ikincisi de kral başkalarına zarar verecek birşey yapmamıştı. Daha krallıkta ilk günüydü ve kibirine yenik düştü. Keşke aklı başına gelseydi de özür dileseydi. Haksızlık oldu aslana.   

Yine de keyifle okuduğumuz bir kitap oldu. Sonunun umduğumuz gibi bitmemesi de iyi oldu aslında bize konuşacak, tartışacak materyal çıkmış oldu. 


Sonunda kralı kaçırmak yerine hayvanlar toplanarak başka ne yapabilirlerdi?
Kral neyi yanlış yaptı? 
Tavşan Akkulak’ın yanlışı oldu mu? 
Abartı için başka hangi cümle ve deyimleri kullanıyoruz? 
Hadi kendimizin ¨Ne kadar komik olduğunu¨ abartarak anlatalım.  
Hikayede kaç farklı hayvan vardı, sayabilir misin? 
Bir sivrisinek, arı ve karıncanın aslanın karşısında durduğu bir resim çizelim. 
Hikayede herkesin iyi olduğu birşey vardır deniliyor. İyi olduğunuz güçlerinizi listeleyin ve sonrasında bu güçleri birleştirerek siz ne yapardınız onun hikayesini yazın. 

  

26 Kas 2014

Ne kitap okusak - Değnek adam

Değnek adam, Julia Donaldson’ın en az beğendiğim hikayelerinden biri olmasına rağmen halen tavsiye edeceğim çocuk kitapları listesinde tepelerde bulunuyor. Gerek hikayesi, gerek çizimleri, gerekse Türkçe çevirisi ile piyasadaki birçok çocuk kitabının önüne geçiyor. 

Hikayede değnek adam ormanda gezmeye çıkıyor ve sonrasında birçok insan ve hayvan kendisini farklı amaçlarla kullanarak, yılbaşı gecesinde evine dönmesine engel oluyor. Biri Değnek Adamı sopa sanıyor, ötekisi bayrak direği, diğeri bahar dalı, vs. Sonunda tam bir şömiye odun olarak yerleştiriliyor ki, Noel baba bacadan girip kendisini kurtarıyor ve ailesine ulaştırıyor.   

Çocukların hayal gücünü geliştirmek için oynatılan ¨bu daireyi kullanarak 3 farklı cisim elde edin¨oyununun masal olmuş hali olması sebebi ile oldukça yaratıcı.  Hikaye boyunca Değnek Adama birçok farklı görev biçiliyor. 

Resimler de yine Axel Scheffler tarafından çizilmiş. Çocuk kitaplarında gözlemlediğim genelde çizim yapan sanatçıların, hikayecinin gerisinde kaldığı yönünde. Fakat ikilinin kitaplarında Axel Scheffler’ın başarısını göz ardı etmek mümkün değil. Çizdiği hemen her karede arka planda birçok minik ve esprili detay, diğer kitaplardan tanıdık karakterler, veya tamamen şaşırtıcı, süpriz anlar yakalamak mümkün.  Değnek adam çizimlerinde de hikayenin çeşitli karelerinde Pırtık Tekir sık sık sahnede. Donaldson’ın en sevilen karakterlerinden biri olan Pırtık Tekir’in hikayenin stresli anlarında bulunması eminim küçük veya dikkatli çocuklar için rahatlatıcı bir etmen oluyordur.

Kitabın önerilen net bir yaş aralığı yok. 7 yaşına kadar siz okuyabilirsiniz diyor. Ben oğluma 4+ yaştan itibaren okudum. 

Bu kitabı okuduktan sonra çocuğunuzla oynayabileceğiniz bazı oyunları aşağıda listeledim. Her kitap okumasından sonra bu tip oyunlar ile okuma deneyimini daha keyifli hale getirebilir ve dahası hem çocuğunuzla birlikte çok daha fazla eğlebilirsiniz, hem de gelişimine kat be kat katkıda bulunmuş olursunuz. İnternette yabancı ve ünlü çocuk edebiyatı eserlerinin hemen hepsiyle ilgili birçok oyun ve aktivite bulunuyor. 

AKTİVİTE LİSTESİ 
  • Değnek’lerin kaç farklı şekilde kullanılabildiğinin bir listesini yapalım. 
  • Değneklerle oynanabilecek bir oyun keşfedelim
  • Hikayeyi Değnek adam günlüğüne yazıyor olsaydı neler yazardı? Değnek adamın bakış açısından hikaye nasıl olurdu?
  • Değnek adamın eve gönderip maceralarını anlatacağı kartpostallar dizayn edin
  • Resimlerde kaç farklı hayvan sayabilirsin?
  • Bahçeden değnek toplayıp, boylarını ölçebilirsiniz. 
  • Kuğular değnek kullanarak yuva yapıyorlardı. Başka hangi hayvanlar yuvalarını kendileri inşa ederler?
  • Değnek adam suyun üzerinde yüzüyor ve dibe batmıyor. Hangi cisimler suya batmaz? Evde deneyerek birlikte bir liste hazırlayabilirsiniz. 



Keyifli oyunlar ve okumalar