30 Kas 2014

Ne kitap okusak - Aslan Kral Kork

Aslan kral ¨Yaz!¨ diye kükredi ¨yeni kralımız eski krala benzemez, ondan korkulur... Çünkü 40 gözü, 40 kulağı, 40 pençesi vardır. Nerede ne yapsanız ondan kaçmaz, ona göre¨.

Soyadını tahta geçtiği gün KORK olarak değiştiren aslan kral kendini o kadar övüyor, yüceltiyor ve abartıyor ki sonunda orman halkının karşısına çıktığında kimse onun gerçek kral olabileceğine inanmıyor. 
Bir plan yapıp bu sahte kralı alt etmeye karar veriyorlar, ¨hiç kimse kendini küçük görmesin arkadaşlar. Hepimizin mutlaka çok iyi yaptığı bir şey, bir hüneri vardır. Bu hünerlerimizi birleştirirsek unutamayacağı bir ders verebiliriz ona.¨
Ormanın en küçük hayvanları olan sivrisinek, arı ve kırmızı karıncalar güçlerini birleştirip kibirli kralı kaçırıyorlar.  
Kaçırma esnasında benim tam anlayamadığım bir şekilde kralın sahte kral değil, ayaküstü 40 yalan atan bir aslan olduğunu fark ediyorlar. 

Yazar Süleyman Bulut’a katılmadığım iki nokta oldu; ilki kral yalan söylememişti. Deyim kullanıyordu sadece. ikincisi de kral başkalarına zarar verecek birşey yapmamıştı. Daha krallıkta ilk günüydü ve kibirine yenik düştü. Keşke aklı başına gelseydi de özür dileseydi. Haksızlık oldu aslana.   

Yine de keyifle okuduğumuz bir kitap oldu. Sonunun umduğumuz gibi bitmemesi de iyi oldu aslında bize konuşacak, tartışacak materyal çıkmış oldu. 


Sonunda kralı kaçırmak yerine hayvanlar toplanarak başka ne yapabilirlerdi?
Kral neyi yanlış yaptı? 
Tavşan Akkulak’ın yanlışı oldu mu? 
Abartı için başka hangi cümle ve deyimleri kullanıyoruz? 
Hadi kendimizin ¨Ne kadar komik olduğunu¨ abartarak anlatalım.  
Hikayede kaç farklı hayvan vardı, sayabilir misin? 
Bir sivrisinek, arı ve karıncanın aslanın karşısında durduğu bir resim çizelim. 
Hikayede herkesin iyi olduğu birşey vardır deniliyor. İyi olduğunuz güçlerinizi listeleyin ve sonrasında bu güçleri birleştirerek siz ne yapardınız onun hikayesini yazın. 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder