27 Şub 2014

Ne kitap okusak? Eksik parça

En son yurtdışı seyahatimizde girdiğimiz devasa kitapçının, 15 sıralık çocuk kitapları bölümü yine beni benden aldı. Bizim çocuklarımızın okuyamadığı ve kaçırdığı kimbilir ne harika kitaplar vardı. Belki de bazıları Türkçeleştirilmiştir umuduyla Amazon'dan tüm zamanların en çok satan çocuk kitapları listesini indirip Idefix'den kontrol ettim. Dörtte biri meğer Türkçe'de de varmış.

Bunlardan oğlumun da benim de en beğendiklerimiz Shel Silverstein kitapları çıktı. "Eksik Parça" ve "Eksik Parça Büyük O ile karşılaşıyor" kitaplarının ikisi de hem komik, hem sıcacık, hem de çok anlamlı.

Eksik parça
Fotoğrafta solda gördüğünüz şarkı söylemekten çok hoşlanan yuvarlakımsı eksik parçasını aramaya çıkıyor. Yolda bulduğu parçalar kah büyük oluyor, kah kaybolup gidiyor, kah çok sıkmaktan kırılıyor. Sonunda eksik parçasını buluyor.  Birlikte tam bir daire oluyorlar ve yollarına son sürat yuvarlanarak devam ediyorlar. O kadar hızlı gidiyorlar ki yoldaki güzellikleri göremiyorlar bile. Bir süre sonra yuvarlakımsı artık çok sevdiği şarkışaro söyleyemez olduğunu fark ediyor ve bu duruma çok üzülüyor. (Burada şarkı söylemeye çalışırken çıkardığı sesler oğlumu çok güldürdü) Eksik sandığı parçayı bırakıp şarkı söyleyerek yoluna devam ediyor.

Eksik Parça Büyük O ile karşılaşıyor
Eksik parça (üçgen) daireler gibi yuvarlanamadığı için çok üzgün ve günlerce eksik parçasını bekliyor. Bir gün büyük bir O yanına geliyor ve Üçgen'e "sen kendin yuvarlansana" diyor. Üçgen önce yapamayacağını düşünüyor ama sonra zorlukla kendini bir kez yuvarlıyor, sonra bir daha, sonra bir daha. Taaa ki köşeleri yumuşayıp kendisi de bir O oluncaya kadar.

Her iki kitabı da ister basit bir çocuk hikayesi, ister çok derin anlamlı felsefi hikayeler niyetine okuyun... ama okuyun... hem kendinize, hem çocuğunuza.